rusteloze benen header

De symptomen van rusteloze benen op een rijtje

Heb jij last van vermoeide, zware benen? Een vervelend, geïrriteerd, branderig gevoel in je benen en het gevoel dat je moet bewegen om de klachten te verminderen? Als je last hebt van rusteloze benen dan kan dit je nachtrust behoorlijk verstoren.

’s Avonds en ’s nachts heb jij vaak een onrustig gevoel in je benen en je vindt het lastig om je benen stil te houden. Het vervelende gevoel gaat pas weg als je beweegt, maar het komt daarna net zo snel weer terug. Herken jij deze klachten? Grote kans dat je last hebt van Restless Legs Syndroom (RLS), oftewel rusteloze of onrustige benen.

In dit blog bespreken we de symptomen, oorzaken en oplossing voor onrustige benen. Lees snel verder en ontdek wat jij kunt doen om de klachten van rusteloze benen te verminderen.

 

6 symptomen van onrustige benen

Onrustige benen zijn te herkennen aan de volgende symptomen:

 1. 1. een vervelend en onrustig gevoel in de (onder)benen en kuiten
 2. 2. tintelingen diep in de benen en kuiten
 3. 3. krampen in de benen en kuiten
 4. 4. vermoeide benen
 5. 5. zware benen
 6. 6. het gevoel hebben de benen te moeten bewegen

De klachten zijn ’s nachts en wanneer je wil gaan slapen het ergst. Door de korte nachten kun je last hebben van slaapgebrek, vermoeidheid en vermoeide, zware benen. Ook kunnen de klachten van rusteloze benen soms voorkomen in de bovenbenen, voeten en armen. Het vervelende gevoel is niet pijnlijk, maar je hebt een drang tot bewegen om het onrustige gevoel te verminderen.

 

De 4 oorzaken van rusteloze benen

De oorzaak van onrustige, vermoeide benen is niet altijd duidelijk. Rusteloze benen komen vaak voor bij oudere mensen en meer bij vrouwen dan bij mannen. Het komt vaker voor bij mensen die roken of bloedarmoede hebben. Ook wordt het vaker geconstateerd bij mensen die een vitaminegebrek hebben.

Rusteloze benen kunnen onder andere worden veroorzaakt door:

 1. 1. zenuwaandoeningen
 2. 2. medicijngebruik
 3. 3. nierziekte of minder goede werking van de nieren
 4. 4. zwangerschap (vaak hebben vrouwen na de bevalling geen last meer)

 

De 3 tips tegen rusteloze benen

Als je last hebt van rusteloze benen ben je natuurlijk vooral benieuwd naar de oplossing voor rusteloze benen. Wij geven je 3 tips tegen rusteloze benen:

1. Magnesium en rusteloze benen

Magnesium, en dan met name Magnesium Citraat, kan bijdragen aan het verminderen van de klachten van onrustige benen. Magnesium is goed voor de werking van de spieren en het zenuwstelsel. Het speelt een rol bij het behoud van soepele spieren en bij de botaanmaak. Daarnaast draagt het bij aan de geestelijke veerkracht. Ook voor zware, vermoeide benen biedt Magnesium dus een oplossing, doordat het de spieren direct ontspant.

Magnesium komt voor in voedingsmiddelen zoals bijvoorbeeld bananen. Echter dien je wel erg veel bananen te eten om aan dezelfde hoeveelheid als een tablet te komen. De best-opneembare vorm van Magnesium is Magnesium Citraat. Vind je het lastig om tabletten in te nemen? Dan biedt Magnesium Citraat poeder in zakjes de oplossing.

Hieronder vind je een selectie van Magnesium producten, bekijk snel welke vorm Magnesium het beste bij jou past.

2. Masseer je benen

Een massage kan de klachten van onrustige benen in de nacht verminderen. Masseer een paar uur voordat je gaat slapen je benen. Dit zorgt voor een betere bloedsomloop én een massage werkt rustgevend en ontspannend, heerlijk bij zware, vermoeide benen. Gebruik voor de ontspanning van de benen een fijne spierolie. Een spierolie met Magnesium heeft extra voordelen, omdat Magnesium goed is voor de werking van de spieren en het de normale werking van het zenuwstelsel ondersteunt.

3. Beweeg!

Heb je last van rusteloze benen, dan weet je ook dat het bewegen van de benen de klachten vermindert. Maar wist je ook dat voldoende beweging of sporten overdag, kan helpen met het verminderen van de klachten van onrustige benen in de nacht? Veel beweging stimuleert de bloedsomloop. Doe dit bij voorkeur wel overdag en niet te laat op de avond.

 

Speciaal voor jou: 3 extra tips voor een goede nachtrust bij rusteloze benen

Veel mensen hebben vooral in de nacht last van rusteloze benen. Onrustige benen in de nacht hebben vaak slaapgebrek, vermoeidheid en vermoeide, zware benen tot gevolg. Het is dus belangrijk een zo goed mogelijke nachtrust te krijgen, en daarvoor moet je wellicht je leefstijl en gewoontes aanpassen. Gebruik deze 3 extra tips voor een betere nachtrust bij rusteloze benen:

 1. 1. Ga op tijd naar bed: ga naar bed als je moe bent en ga ook meteen slapen (pak dus geen telefoon of boek erbij), om de kans op snel slapen te vergroten en last van onrustige benen te verminderen
 2. 2. Breng regelmaat aan in je leven: houd een bepaald ritme aan, zodat je lichaam hieraan kan wennen. Ga dus elke dag rond dezelfde tijd naar bed en sta rond dezelfde tijd op. Je biologische klok wordt hierop afgesteld en dit maakt de kans groter dat je snel in slaap valt en doorslaapt
 3. 3. Creëer de juiste slaapomgeving: je wil de omgeving waarin je slaapt zo comfortabel mogelijk maken. Een goed matras en kussen, geen onnodig licht van buiten of binnen in de kamer en de juiste temperatuur. Een goede slaapomgeving zal het makkelijker maken om te slapen

Deze tips zullen je helpen zo goed mogelijk te slapen. Hoe dieper je slaapt, hoe minder snel je wakker wordt en hoe minder last je hebt van rusteloze benen.

 

Top 5 favoriete Magnesium producten

Hieronder vind je een selectie van onze favoriete Magnesium producten. Magnesium is goed voor de spieren en ondersteunt een normale spierwerking. Magnesium speelt een belangrijke rol in het functioneren van zenuwen en is het goed bij vermoeidheid. Ook kan het bijdragen aan het verminderen van de klachten van onrustige benen.

Magnesium Citraat tabletten, Magnesium capsules met vitamine B6 en L-Tryptofaan of Magnesium Spierolie: welke vorm Magnesium past het beste bij jou? Bekijk hier de gehele Top 5 Magnesium producten.

 • Bevat de best opneembare vorm van Magnesium
 • Heeft een positieve invloed op de werking van het zenuwstelsel
 • Goed voor de werking van de spieren en ideaal tijdens en na het sporten
7,95
Magnesium 400 met Vitamine B6 & L-Tryptofaan 60 capsules
 • Goed voor de werking van de spieren
 • Heeft een positieve invloed op de werking van het zenuwstelsel
 • Vitamine B6 helpt vermoeidheid te verminderen
14,95