Wat is curcumine?

Curcumine is het gele pigment uit de turmeric wortel (ook wel geelwortel of kurkuma longa genoemd), vooral te vinden in India. In de turmeric wortel komen meerdere vormen curcumine voor. Deze groep van verschillende vormen curcumine worden curcuminoïden genoemd. Een samenstelling van de verschillende vormen curcumine, curcuminoïden, leidt tot een beter effect dan inname van aparte curcumine vormen.

Kurkuma wordt veel gebruikt in de Indiase keuken en is veel terug te vinden in curry’s en kerriegerechten. Grote kans dat jij ook een Kurkuma kruidenmengsel in je keukenkastje hebt staan!

Wat doet curcumine?

Curcumine wordt veel gebruikt als smeermiddel voor de gewrichten. Het heeft vele gezondheidsvoordelen, waarvan haar ontstekingsremmende werking een van de belangrijkste is. Het houdt de gewrichten soepel.

6 voordelen van curcumine op een rijtje:


1. Curcumine heeft een ontstekingsremmende werking
2. Curcumine helpt gewrichten soepel te houden
3. Curcumine is een antioxidant en helpt lichaamscellen beschermen tegen vrije radicalen en invloeden van buitenaf
4. Curcumine helpt bij de weerstand
5. Curcumine ondersteunt de leverreiniging
6. Curcumine is goed voor je darmen en verteringssysteem

En zo zijn er nog veel meer gezondheidsvoordelen van curcumine op te noemen.

Pure curcumine wordt moeilijk opgenomen

Pure curcumine wordt moeilijk opgenomen door het lichaam. Dit komt omdat curcumine een vetoplosbare stof is en dus niet goed oplost in het waterige milieu van het maag-darm kanaal. Daarbij wordt een groot deel van curcumine afgebroken en onwerkzaam gemaakt in de darm en in de lever. Een andere toedieningsvorm van curcumine is hierin dus wenselijk.

Curcumine in micellen: goed opneembare curcumine

Voor een betere opname van curcumine door het lichaam, biedt Lucovitaal curcumine in een speciale toedieningsvorm: micellen. De curcumine is hierbij ‘ingepakt’ in kleine bolletjes, dit leidt tot een veel betere opname en veel hogere concentraties in het bloed.

Super Curcumine Extra Krachtig bevat deze speciale toedingsvorm van curcumine in micellen. Ook heeft Lucovitaal curcumine gecombineerd met CBD. Curcumine CBD 40 / 5 mg capsules bevatten naast 40 mg curcumine ook 5 mg pure CBD. 

Waar het in het kort op neer komt, is dat de methode die het lichaam zelf gebruikt om vet en vetoplosbare stoffen (zoals curcumine) in het lichaam op te nemen, wordt nagebootst door het gebruik van micellen.

Uit onderzoek blijkt dat curcumine verpakt in micellen, 185 x beter wordt opgenomen dan de standaard vorm. Bij inname van 1 capsule van 40 mg curcumine verpakt in micellen, komt dit neer op 7400 mg curcumine in zuivere vorm. Uit het onderzoek is gebleken dat een dosering tussen 6000 en 8000 mg curcumine in pure vorm het beste is. Met 1 capsule van 40 mg curcumine verpakt in micellen, krijg je dus een zeer relevante dosering curcumine binnen.

Kende jij curcumine ook al en waarvoor gebruik jij het?

Laat het ons weten via Facebook of Instagram.