Vitamine C Blog

Alles over Vitamine C!

Vitamine C is voor veel mensen de bekendste vitaminesoort. Het is algemeen bekend dat Vitamine C een invloed heeft op de weerstand en het immuunsysteem.  Weet jij echter alles over deze vitamine? Wij geven je alle feitjes en fabels!

Vitamine C feitjes

Vitamine C heeft diverse eigenschappen en invloeden op ons lichaam. Echter zijn sommige van deze eigenschappen bekender dan anderen. Hieronder lees je een opsomming van de belangrijkste Vitamine C feitjes.

1. Vitamine C kan snel verloren raken tijdens het koken

Aangezien Vitamine C oplosbaar is in water, bestaat de kans dat je bij het koken van voedingsmiddelen de stof verliest. Het is daarom raadzaam om bij het koken weinig water te gebruiken en ook om je groente niet te klein te snijden. Een andere tip is om groente niet te lang te koken, Vitamine C is namelijk ook gevoelig voor verhitting en zonlicht.

2. Vitamine C en weerstand

Vitamine C helpt het (natuurlijk) immuunsysteem van de lichaamscellen.

3. Vitamine C rijke groenten en fruit

Veel mensen denken automatisch aan sinaasappels wanneer ze aan Vitamine C denken. Sinaasappels bevatten veel Vitamine C, echter zijn er veel diverse groente- en fruitsoorten die veel Vitamine C bevatten. Groentevoorbeelden zijn paprika, broccoli, spruitjes, rode kool, witlof en zoete aardappelen. Fruitvoorbeelden zijn kiwi, citroen, ananas, frambozen, mandarijn en watermeloen.

4. Een voorraadje Vitamine C aanleggen is niet mogelijk

Ons lichaam kan Vitamine C niet opslaan. Hierdoor is het van belang om dagelijks voldoende Vitamine C binnen te krijgen, bijvoorbeeld via voeding.

5. Vitamine C is goed voor je huid

Vitamine C ondersteunt bij de aanmaak van collageen. Dit is het bindweefsel dat onze huid zacht en stevig houdt.

 

Vitamine C fabels

Naast bovenstaande feiten hebben we ook een fabel genoemd hieronder. Dit is een verkeerde aanname die uit de feiten tot stand komt.

 

1. Je kunt geen lichamelijk ongemak ervaren bij een te hoge dagelijkse Vitamine C inname

Vitamine C is niet gevaarlijk wanneer je de stof in grote hoeveelheden binnenkrijgt; je plast het overschot gewoon uit. Echter kunnen er soms wel lichamelijke ongemakken optreden; denk hierbij aan buikkrampen en misselijkheid.

KAG-nr. 75-0221-6389