zomer

De Nederlandse zomers zijn onvoorspelbaar. Wanneer de ene week code oranje of geel wordt afgeroepen wegens stormachtig weer, kan de temperatuur een week later net zo snel oplopen tot 35 graden. Veel mensen kunnen niet goed tegen deze onregelmatige en soms extreme warmte. We geven je tips!


Is het nou een hittegolf, of gewoon heel heet?

Of je nu de radio aan hebt staan, voor de televisie naar het nieuws kijkt of op je telefoon aan het scrollen bent; je wordt steeds vaker met de term ‘hittegolf’ geconfronteerd.

In het kort is een hittegolf een reeks van vijf zomerse dagen. Van die vijf dagen moeten minimaal drie dagen tropisch zijn. In Nederland wordt De Bilt als uitgangspunt genomen; hier moet het minimaal vijf dagen zomers zijn (minimaal 25,0 °C) waarvan drie dagen tropisch warm (temperaturen van minimaal 30,0 °C).

 Wij geven je tips hoe je je kunt voorbereiden en wapenen tegen deze hitte!

Tips voor thuishuisje

- Gebruik je een ventilator in de slaapkamer voor bij het inslapen? Plaats deze dan dicht bij een open raam. Ventilatoren verplaatsen lucht; wanneer deze bij een open raam wordt gezet, haalt de ventilator net wat koelere lucht naar binnen.

- Houd je huis potdicht gedurende de warmste periode van de dag. Wanneer het ’s avonds afkoelt, kun je de ramen, deuren en gordijnen openen om het goed te laten tochten.

- Loop alle elektrische apparaten na in je huis, en schakel alles uit dat je niet gebruikt. Alle elektrische apparaten zorgen voor extra warmte in de woning.

- Iedereen kent het wel; je komt bezweet thuis, gooit direct wat kleding uit en springt onder een ijskoude douche. Hoe fijn dat ook lijkt, het is niet goed voor je lichaam. Wanneer je het heel heet hebt en onder een koude douche gaat staan, vernauwen je bloedvaten.

Dat zorgt er vervolgens weer voor dat warmte minder goed kan worden afgevoerd uit je lichaam. Dit effect op de bloedvaten is stukken lager bij het nemen van een douche met lauw water.

- Beneden is het koeler dan boven, omdat warmte naar boven stijgt. Is het echt niet te doen met slapen? We raden aan om eens te overwegen beneden te slapen.  


Tips voor onderweg

Te voet of per fietsFiets

- Zorg ervoor dat je genoeg water binnen krijgt. Bij normale weersomstandigheden wordt al twee liter per dag aangeraden. Tijdens zeer warme dagen raden we zeker aan deze hoeveelheid te verhogen. Wanneer je de deur uit gaat, zorg er dan altijd voor dat je water meeneemt.

- Ga je vaak overdag hardlopen of een andere sport beoefenen? We raden aan je schema tijdens hittedagen te veranderen, en dit vroeg in de ochtend te plannen wanneer het nog wat koeler is.
 
- Het dragen van een hoofddeksel (pet of hoed) is even belangrijk als het dragen van dunne kleding. De felle zon zou zomaar voor een zonnesteek kunnen zorgen; bescherm je hoofd. In de auto
Auto

- Wanneer mogelijk, plaats je auto in de schaduw bij het parkeren.

 -  Bij lange autoritten (denk aan minimaal enkele uren), neem tijdig een pauze. Zowel voor het voertuig als de bestuurder is dit aan te raden; bij het voertuig tegen oververhitting/storingen en voor jou als bestuurder om scherp te blijven.

- Lijkt het je een goed idee koud water over je auto te gooien om deze niet te warm te laten worden? Dat raden we sterk af; het zeer abrupte temperatuurverschil kan zorgen voor het breken van de lak. Eigenlijk hetzelfde principe als warm water over een bevroren voorruit gieten, in de winter.

- Airco is je beste vriend. Heb je dit helaas niet ter beschikking in je auto? Zet het bestuurdersraam en het raam hierachter open om te luchten. Dit koelt natuurlijk stukken minder dan airco en zorgt voor meer benzineverbruik, maar bij deze temperaturen is alles dichthouden geen optie.


Laat Lucovitaal je helpen!

Wij adviseren de volgende artikelen om je te helpen tijdens deze warmte:
- Lucovitaal Zonne Allergie Spray SPF 30 en SPF 50.
Heb je snel last van zonneallergie? Kies voor onze anti zonneallergie producten, in SPF 30 (factor 30) en SPF 50 (factor 50) uitvoering.

- Lucovitaal Melatonine. Blijf je toch moeite hebben met inslapen en/of doorslapen met deze temperaturen? Kies voor Melatonine! Melatonine draagt bij aan een vermindering van de tijd die nodig is om in slaap te vallen.

- Lucovitaal Vochtbalans tabletten
Vochtbalans tabletten, samengesteld uit plantenextracten, kruiden, sporenelementen en mineralen, dragen bij aan een goede vochthuishouding. De nier- en blaasfunctie wordt ook ondersteund door deze tabletten.

- Lucovitaal Stoelgang tabletten. Deze stoelgang tabletten ondersteunen de darmwerking en een natuurlijke, regelmatige stoelgang. De ervaring leert dat men vaak op zoek is naar deze ondersteuning bij erg warme temperaturen.

Klagen over het weer is een sterke eigenschap van Nederlanders. Of het nu te koud, warm of nat is buiten, het kan nooit helemaal naar tevredenheid zijn. Dus niet onbelangrijk: Geniet van de warmte! Voor we het weten staan we in de ochtend de auto weer te krabben…