Je kent het wel, die vervelende blaasjes op of rondom je lippen. Ze komen altijd weer opzetten wanneer je er het minst op zit te wachten, bijvoorbeeld tijdens je vakantie in de zon of vlak voor een belangrijke gebeurtenis. Veel mensen hebben wel eens een koortslip. Maar wat kun je er tegen doen?


3 tips om een koortslip te voorkomen

Heb je vaak last van een koortslip? De volgende tips kunnen je helpen een volgende uitbraak te voorkomen.

1. Pas op met blootstelling aan de zon!

Eén van de meest voorkomende redenen van een koortslip uitbraak is de zon. Blootstelling aan de zon kan de huid beschadigen en een beschadigde huid is gevoeliger voor het herpesvirus. Dit is ook de reden waarom veel mensen een koortslip krijgen tijdens de zomervakantie en wintersport. Zorg dus voor een goede verzorging van de lippen met een lippencrème, om een koortslip uitbraak te voorkomen.

2. Een goede weerstand

Een koortslip ontstaat vaak bij een verlaagde weerstand. Zorg allereerst dus voor een goede weerstand: eet gezond en beweeg voldoende. Hierbij kan extra gelet worden op de inname van Vitamine C. Zorg daarnaast voor een goede nachtrust, om de kans op vermoeidheid en stress te verminderen.

3. Zorg voor voldoende L-Lysine inname

L-Lysine werkt weerstandverhogend en ondersteunt het immuunsysteem. L-Lysine blijkt een remmende werking te hebben op de groei van het herpesvirus. L-Lysine is een essentieel aminozuur, dit betekent dat je lichaam dit niet zelf kan aanmaken. Je moet dit dus via voeding binnenkrijgen. Zorg voor voldoende L-Lysine in je systeem, vooral bij een verlaagde weerstand of bij blootstelling aan de zon. Dit kan een koortslip uitbraak helpen voorkomen. Je kan hiervoor een L-Lysine supplement innemen. Ook kan een L-Lysine supplement de symptomen van een bestaande koortslip verminderen.

Verder is het natuurlijk belangrijk om een goede hygiëne te hebben als je een koortslip hebt, maar ook als je nog geen koortslip hebt. Was je handen dan ook vaak en goed, vooral als je in openbare gelegenheden bent geweest, om een koortslip te voorkomen.


L-Lysine: ideaal voor de lippen

L-Lysine 1000 mg tabletten van Lucovitaal® bevatten vitamine C, dit ondersteunt het immuunsysteem en is weerstandverhogend. Eén tablet bevat een goede dosis L-Lysine ter verzorging van lipblaasjes.


Wat is een Koortslip?

Een koortslip is een huiduitslag op of rondom je lippen en je neus. Je krijgt eerst een blaasje op de huid, wat vervolgens geneest en een korstje wordt.

Een koortslip wordt veroorzaakt door het herpesvirus (herpes simplex). Dit is een virus die de meeste mensen in hun lichaam dragen zonder er last van te hebben. De meeste mensen worden in hun kindertijd besmet met het virus. Wanneer je dit virus eenmaal hebt, raak je het ook niet meer kwijt. Het zal van tijd tot tijd terugkomen in de vorm van koortsblaasjes bij de lippen.


Is een koortslip besmettelijk?

Een koortslip is besmettelijk en kan worden overgebracht door bijvoorbeeld zoenen, maar ook als je het lipblaasje hebt aangeraakt en vervolgens iemand de hand schudt. Ook kun je het virus krijgen als je voorwerpen gebruikt die door iemand met een koortslip zijn gebruikt. Denk hierbij aan bestek, een glas of een tandenborstel.

Wanneer je een koortslip hebt, pas dan vooral op bij baby’s! Een herpesinfectie is bij de meeste mensen vervelend, maar onschuldig. Baby’s zijn echter extra kwetsbaar voor een herpesinfectie en kunnen hier ernstig ziek van worden.

Het herpesvirus zit in de vochtige blaasjes. Iemand is dus vooral besmettelijk bij het ontstaan van de blaasjes en bij het openbarsten van de blaasjes. Een koortslip is niet besmettelijk meer wanneer de blaasjes zijn ingedroogd of wanneer er een korstje op zit.


De 4 verschijnselen van een koortslip

Een beginnende koortslip met hele kleine blaasjes kan al besmettelijk zijn. Daarom is het belangrijk om een opkomende koortslip vroeg te herkennen en besmetting bij andere te voorkomen, door de koortslip direct te behandelen met L-Lysine en/of Koortslipcrème van Lucovitaal. Je herkent een koortslip aan de volgende verschijnselen:

1. Een kriebelend, branderig gevoel bij je lippen

2. Na een aantal dagen (1-2 dagen) verschijnen er  kleine vochtblaasjes

3. De blaasjes kunnen jeuk en een branderig, pijnlijk gevoel veroorzaken

4. Wanneer de blaasjes open gaan ontstaan er zweertjes, waarna na uitdroging korstjes ontstaan

Een koortslip komt vaak terug op dezelfde plek. Meestal duurt een koortslip één tot twee weken.


Hogere kans op een koortslip

Een koortslip ontstaat vaak wanneer je een verlaagde weerstand hebt. Dit kan zijn wanneer je verkouden bent of koorts hebt, maar ook bij blootstelling aan de zon en tijdens je menstruatie heb je meer kans op een koortslip uitbraak. Ook vermoeidheid en stress kunnen het virus activeren. In deze gevallen is het goed om preventief L-Lysine in te nemen, om de kans op een koortslip te verkleinen.


Wat doe jij om een koortslip uitbraak te voorkomen? Laat het ons weten via Facebook of Instagram.