Heb jij een te hoog cholesterolgehalte? Wat kun je hier aan doen? En wat is cholesterol eigenlijk? Wij vertellen je alles over het cholesterol en het behoud van een gezond cholesterolgehalte!

Wat is cholesterol?

Cholesterol is een vetachtige stof in ons lichaam die we allemaal nodig hebben. Het speelt een belangrijke rol in het functioneren van het lichaam. Het grootste deel wordt aangemaakt door de lever. Een klein deel krijgen we binnen via voeding, zoals orgaanvlees, schaaldieren en eieren. Plantaardig voedsel bevat geen cholesterol.

Cholesterol is belangrijk voor je gezondheid

Cholesterol is noodzakelijk voor je gezondheid. Het is een belangrijke bouwstof voor ons lichaam en is van belang voor de lichaamscellen en bij de aanmaak van vitamine D. Het lichaam heeft cholesterol dus nodig. Té veel cholesterol is echter niet goed voor je gezondheid en het is dus belangrijk om je cholesterolgehalte goed in de gaten te houden.

Goede en slechte cholesterol

Er kan onderscheid worden gemaakt tussen goede en slechte cholesterol: HDL-cholesterol en LDL-cholesterol.

LDL-cholesterol staat voor Low Density Lipoproteïne en staat bekend als het ‘slechte’ cholesterol. LDL-cholesterol gaat vanuit de lever naar de lichaamscellen. De cellen nemen het cholesterol op dat ze nodig hebben. Het is belangrijk om dit type cholesterol zo laag mogelijk te houden. Een goede LDL-waarde is 2,5 mmol/l of lager.

HDL-cholesterol staat voor High Density Lipoproteïne en is het goede type cholesterol. Het helpt bij het opruimen van cholesterol uit het bloed. Een hoger HDL-cholesterol is dus beter. Een HDL waarde van meer dan 1,0 mmol/l voor mannen wijst op een lager risico op hart- en vaatziekten. Voor vrouwen is dit bij meer dan 1,2 mmol/l.

Te hoog cholesterolgehalte

Het lastige aan cholesterol is dat je het niet kunt voelen. Je merkt het niet als je cholesterolgehalte te hoog is, er zijn geen duidelijke symptomen. Een te hoog cholesterol kan echter wel ernstige gevolgen hebben voor je gezondheid. Zo heb je meer kans op hart- en vaatziekten.

Je hebt een (te) hoog cholesterol als het totaal cholesterolgehalte hoger is dan 5 mmol/l óf als het LDL-gehalte hoger is dan 2,5 mmol/l. Je kunt je cholesterol laten testen bij je huisarts.

Een verantwoord cholesterolgehalte met Rode gist rijst

Wanneer je een verhoogd cholesterol hebt, kan een voedingssupplement helpen. Rode gist rijst van Lucovitaal® is een natuurlijke formule en bevat de werkzame stof Monacoline K. Het verband tussen het gebruik van 10 mg Monacoline K per dag en het behoud van een normale cholesterolspiegel is wetenschappelijk bewezen. Neem één gemakkelijk slikbare capsule per dag voor een verantwoord cholesterolgehalte.

Oorzaak van een te hoge cholesterolspiegel

Het kan zijn dat je lever te veel cholesterol produceert, maar in de meeste gevallen wordt een verhoogd cholesterolgehalte veroorzaakt door het eten van te veel verzadigde vetten. Ook kunnen diabetes, overgewicht en een traag werkende schildklier de oorzaak zijn van een verhoogde cholesterolspiegel.

Wat doen voor een gezond cholesterol

De lever gebruikt verzadigd vet als grondstof om cholesterol te maken. Let dus op je voeding en zorg dat je minder verzadigde vetten binnenkrijgt, voor een gezond cholesterolgehalte.

Op je voeding letten en meer bewegen kan helpen je cholesterolgehalte te verlagen als deze licht verhoogd is. Vooral onverzadigd vet is belangrijk voor een gezond cholesterol. Vet dat zacht of vloeibaar is bij kamertemperatuur bevat veel onverzadigd vet, denk hierbij aan olie en vloeibare braadproducten.

Voedingssupplement voor goed cholesterolgehalte

Ook noten en vis bevatten veel onverzadigd vet. Deze voedingsmiddelen bevatten namelijk omega 3 vetzuren: meervoudig onverzadigde vetten. Een gemakkelijke manier om voldoende omega 3 (en dus onverzadigde vetten) binnen te krijgen is door een Visolie Omega 3 supplement. Omega 3 vetzuren EPA en DHA dragen bij aan de normale werking van het hart (bij een dagelijkse inname van 250 mg EPA en DHA).

Ook kun je kiezen voor Rode gist rijst met Q10 en Visolie van Lucovitaal®. Deze capsules bevatten zowel 10 mg Monacoline K, als omega 3 vetzuren.

Zelf je cholesterol verlagen? Er zijn een aantal dingen die je hiervoor kunt doen:

-          Eet gezond
-          Beweeg regelmatig
-          Rook niet
-          Afvallen (bij overgewicht)
-          Drink geen/weinig alcohol
-          Vermijd stress

Moet ik op mijn cholesterol letten?

Wanneer je het idee hebt een verhoogd cholesterol te hebben, kun je dit laten meten. Let extra op en laat je cholesterolwaarden testen als:

-          Je slecht eet
-          Je weinig sport
-          Je rookt
-          Je veel alcohol drinkt
-          Je ouder dan 50 bent
-          Er in de familie vaak een verhoogde cholesterolspiegel voorkomt

Denk jij een verhoogd cholesterol te hebben en wil jij je cholesterolgehalte laten testen? Bespreek dit dan met je huisarts. Je kunt bij je huisarts laten meten wat je cholesterolgehalte is.

Wat doe jij om een gezond cholesterolgehalte te behouden? Laat het ons weten op onze Facebook of Instagram pagina.