Wat is zuur base evenwicht?

Het zuur base evenwicht is de balans tussen zure en basische stoffen in je lichaam. Dit wordt ook wel aangegeven als de pH-waarde. Zure stoffen verhogen de zuurgraad en basische stoffen (ook wel bekend als alkalische stoffen) verlagen de zuurgraad.

Wanneer voedsel verteerd is, blijft er een zure of basische rest over. Dit komt in je bloed terecht. Wanneer je veel zure voedingsstoffen tot je neemt zal de zuurtegraad in je lichaam verhogen. Een hogere zuurtegraad staat gelijk aan een lagere pH-waarde. Hoe hoger je zuurtegraad (en dus hoe lager je pH-waarde) hoe zuurder je bent.

Wat is een normale pH-waarde?

Je pH waarde ligt tussen 0 (zuur) en 14 (basisch). Een pH waarde van rond de 7 is neutraal en weerspiegelt een goede zuur base balans. Heb jij een lagere pH-waarde? Dan ben je te zuur.

Een normale pH-waarde kan je bereiken met Zuur base druppels of Zuur base thee van Lucovitaal.

Een evenwichtige zuur base balans is essentieel voor het behoud van een goede gezondheid. Het is van belang voor het functioneren van de enzymen in je lichaam en voor de structuur en werking van botten en weefsels.

Een neutrale pH-waarde die neigt naar de basische kant is het beste. Door het eten van de juiste voedingsmiddelen kun je jouw zuurtegraad beïnvloeden.

Hoe zuur ben jij? Meet je zuur base evenwicht met pH test strips.

Vind je het lastig om de juiste balans tussen zure en basische voedingsmiddelen binnen te krijgen? Zuur Base druppels helpen je bij een gezonde zuur base balans. Deze basische druppels bevatten onder andere zink, wat een gezond zuur base evenwicht ondersteunt.

Voeding beïnvloed je pH waarden

Welke voedingsmiddelen dragen bij aan een goed zuur base evenwicht? Allereerst is het goed om te vermelden dat het niet aan de smaak van het product ligt of dat iets zuur of basisch is. Een zure citroen is (na vertering) bijvoorbeeld één van de meest alkaliserende voedingsmiddelen en heeft dus een basische werking.

De balans tussen zure en basische voeding is belangrijk en we hebben beide nodig. Echter is het zo dat de meeste mensen meer zure voeding dan basische voeding binnenkrijgen. Het is dus belangrijk om basische voedingsmiddelen in je voedingspatroon op te nemen, om een goed zuur base evenwicht te behouden of te herstellen.

Basische voeding

Vitamines en mineralen hebben een basische werking. Voedingsmiddelen met veel vitamines en mineralen zijn vaak basisch. Denk hierbij aan fruit, groenten, thee, zuivelproducten, (glutenvrije) granen zoals quinoa en olijfolie.

Drink voor een goede zuur base balans een lekkere kop Zuur base thee van Lucovitaal.

Zure voeding

Geconcentreerde voedingsmiddelen die veel vet, eiwit en calorieën bevatten zijn vaak zuur. Denk hierbij aan vlees, vis, kaas, eieren, noten, peulvruchten, koffie, suiker en alcohol.

Ook zure voedingsmiddelen zijn belangrijk om op te nemen in je voedingspatroon. Vis, noten en peulvruchten zijn bijvoorbeeld zuur, maar wel een waardevolle aanvulling op je voeding. Belangrijk is de balans en het is dus van belang om óók voldoende fruit en groenten te eten om verzuring te voorkomen.

Andere factoren

Voeding is één van de belangrijkste factoren die invloed hebben op je zuur base evenwicht. Andere factoren die een rol kunnen spelen zijn:

-          Stress
-          Onvoldoende beweging
-          Verkeerde ademhaling
-          Bepaalde medicijnen
-          Nicotine

Gevolgen van een verstoorde zuur base balans

Bij veel mensen is het zuur base evenwicht verstoord. In ons dagelijkse voedingspatroon zitten bijvoorbeeld vaak veel suikers en dit wordt vaak onvoldoende gecompenseerd met de juiste basische voeding.

Hoe ouder je wordt, hoe meer je zult merken van een verstoorde zuur base balans. Vanaf je veertigste of vijftigste jaar kunnen de klachten toenemen. Je kunt hierbij klachten ondervinden zoals:

-          Slaapklachten en moeheid
-          Spierkrampen
-          Gewrichtspijn
-          Allergieën
-          Huidproblemen
-          Haaruitval
-          Concentratieproblemen
-          Gewichtstoename
-          Verminderde  weerstand

Deze klachten ontstaan omdat de zuren zich hechten aan bepaalde mineralen in je lichaam, zoals magnesium, calcium en zink. Bij een onevenwichtige zuur base balans onttrekt je lichaam de mineralen uit je spieren, botten, haren en huid. Zo probeert je lichaam het teveel aan zuren onschadelijk te maken.

Door te zure voeding kunnen er (op den duur) dus tekorten ontstaan aan belangrijke mineralen. Hierdoor worden belangrijke lichaamsprocessen verstoord, waardoor bovenstaande klachten kunnen ontstaan.

Zuur Base druppels of Zuur base thee kunnen je helpen een goede zuur base balans te behouden of om je zuur base balans te herstellen.

Een positief zuur base evenwicht

Een goed zuur base evenwicht is essentieel voor het behoud van een goede gezondheid. Het herstellen van je zuur base balans kan zorgen voor meer energie en een stabiele bloedsuikerspiegel. 

Hoe zuur ben jij? Test het met de Lucovitaal pH test strips. Wat ga jij veranderen aan je voedingspatroon om je lichaam te ontzuren? Laat het ons weten op onze Facebook of Instagram pagina.