Gratis verzending vanaf €20 in Nederland en België
Snelle levering!
Snelle bezorging
Veilig betalen, zonder extra kosten

Hoe verslaan we de processierups in 2020?

Hoe verslaan we de processierups in 2020?

De processierups; één van de grootste gespreksonderwerpen van de zomermaanden in 2019. Duizenden mensen hebben wegens jeukklachten en huiduitslag vorig jaar de huisarts bezocht. Jaarlijks neemt de overlast en aantal meldingen toe; de verwachting voor 2020 is niet anders. Hoe kunnen we ons maximaal voorbereiden wanneer de processierupsen weer massaal uit hun eitjes kruipen?
Processierups

De processierups

De processierups gaat in de nacht op zoek naar voedsel; eikenbladeren. Dat verklaart het eerste stuk van de naam van de rups. Dit doen zij in processie achter elkaar aan, wat logischerwijs de rest van de naam uitlegt. Oorspronkelijk komt de rups uit Midden-Europa maar is steeds meer naar het noorden aan het verplaatsen. De zomereik is de voornaamste boom waar de rupsjes leven. Echter komen ze ook voor in bomen als de beuk, berk of andere eikenboomsoorten.

Processierups huiduitslag
Processierups Uitslag

Een volgroeide rups bezit tot wel 700.000 microscopisch kleine brandharen. Deze brandharen worden door de rupsen als verdediging gebruikt bij bedreigingen. De brandharen, pijlvormig met weerhaken, kunnen gemakkelijk de oppervlakkige lagen van de huid, ogen en bovenste luchtwegen binnendringen. De meest voorkomende klachten zijn dan ook jeuk, huiduitslag en benauwdheid. Normaal gesproken gaan de klachten na twee weken automatisch weer weg. Als de klachten erger worden of gelijk blijven is het raadzaam een huisarts te bezoeken.

Wanneer is de processierups actief?

In de maanden mei t/m juli horen (en soms ervaren) we het meeste van de processierups. Toch hoor je ook vaak dat men per ongeluk op een oud nest stuit waar nog actieve brandharen in aanwezig zijn. De klachten zijn dan even erg als in de zomerperiode. Brandharen in oude nesten kunnen nog 6 tot 8 jaar intact blijven en dus klachten geven.

De diverse stadia van de processierups zijn:

1. Ei. In augustus worden de eitjes in de eikenbomen gelegd door de nachtvlinder. Dit is waar de eitjes overwinteren. 

2. Jonge rups. Omstreeks april (afhankelijk van weersomstandigheden) komen de rupsen uit de eitjes. 

3. Volgroeide rups. Omstreeks juni, na een vijftal keer te hebben verveld, is de rups volgroeid. 

4. Pop. De rupsjes verpoppen rond eind juni tot vlinder. 

5. Vlinder. De vrouwtjes zetten hun eitjes af om alles weer overnieuw te laten beginnen.

 

Voorkom processierups uitslag

Voorkomen blijft beter dan genezen. Om de kans kleiner te maken dat je in aanraking komt met de brandharen, geven we je een aantal tips:

- Denk altijd na wat logische plekken zijn waar de processierups kan voorkomen. Dit is altijd een belangrijk punt, ongeacht welk seizoen.

- In risicovolle gebieden en in de maanden met grootste risico zorgen voor een goede bedekking van het lichaam. 

- Ga niet op de grond zitten in eikenboom gebieden. De kans is erg groot dat je dan onbewust in de brandharen gaat zitten. 

- Hoe verleidelijk het ook is om in de zomer de was lekker buiten te hangen, kan dit een manier zijn om in aanraking met de haren te komen. 

- Houd ramen en deuren zoveel mogelijk gesloten. De wind kan er gemakkelijk voor zorgen dat de haren in je huis terecht komen. 

- Probeer nesten niet op eigen houtje te verwijderen, schakel altijd een professionele partij in en/of de gemeente.

 

Wat te doen tegen de processierups jeuk?

Ben je onverhoopt toch in contact gekomen met de harige beestjes?

We geven je tips:

- Wanneer je huiduitslag en jeuk hebt moet je hier nooit aan gaan krabben of wrijven. Wanneer je dit doet, verspreiden de mini haartjes verder op de huid. 

- Een bekend middel dat kan helpen bij uitslag van de processierups; Het gebruik van plakband! Eigenlijk vrij logisch. Door plakband op de huid te plakken en eraf te trekken, is het mogelijk de haartjes te verwijderen die in de huid zitten. Hierna is het belangrijk de huid goed af te spoelen met lauw water. 

- Houd de besmette was gescheiden van de niet-besmette kleding en was bij voorkeur op een hoge temperatuur zoals 60 graden. 

- Bij ernstige, aanhoudende klachten altijd een arts raadplegen. Wees vooral op je hoede bij oogklachten. De haartjes kunnen een oogontsteking veroorzaken welke in het ergste geval voor blindheid kan zorgen.

 

De beste tip tegen processierups huiduitslag!Processierups huiduitslag foam.

Wanneer de klachten nog niet verdwenen zijn na het verwijderen van de haartjes van de rups uit de huid; Lucovitaal Processierups Huiduitslag foam! Deze verkoelende foam biedt direct na gebruik verlichting van de klachten na contact met de brandhaartjes van de processierups. Het verlicht symptomen zoals bultjes, roodheid, jeuk en branderigheid. 

 

Klik hier om naar de productpagina van de Processierups Huiduitslag Foam te gaan!

 

Wil je meer weten over de ontwikkelingen van de processierups in ons land? Bezoek dan deze pagina!

 



^ Top
Subscribe & get $5 discount!
get the first offers and events from our store
Would you like to be one of the first to receive exclusive information about the latest collections, offers and events from our store? Then just subscribe to our free newsletter now and get a voucher to the value of 5 € for your next purchase in our Online-Shop.