Gratis verzending vanaf €20 in Nederland en België
Snelle levering!
Keuzehulp
start nu
Snelle bezorging
Veilig betalen, zonder extra kosten

Ontdek de Magische Wereld van Vitamine D

Ontdek de Magische Wereld van Vitamine D

Ontdek de Magische Wereld van Vitamine D

Wat kan vitamine D niet? Veel mensen weten wel dat het lichaam vitamine D maakt als de huid blootgesteld wordt aan de zon, maar wat doet deze vitamine eigenlijk? Behoorlijk veel, het is een echte duizendpoot! In deze blog zet Lucovitaal de zonnevitamine in het zonnetje en vertelt Lucovitaal je wanneer er aangeraden wordt om een vitamine D supplement te nemen.

Vitamine D: De twee soorten

Vitamine D is een vetoplosbare vitamine. Wist je dat je lichaam vitamine D zelf aanmaakt? Vitamine D is een van de weinige vitamines die het lichaam zelf kan maken.

Er bestaan twee soorten vitamine D: ergocalciferol (vitamine D2) en cholecalciferol (vitamine D3). Beide vormen worden gevormd onder invloed van ultraviolette straling (uv-straling). Deze straling is onderdeel van zonlicht. Vitamine D2 wordt gevormd in bepaalde paddenstoelen en schimmels en vitamine D3 in de huid van mens en dier. Daarom komt vitamine D3 van nature voor in dierlijke producten. In supplementen en verrijkte voedingsmiddelen wordt zowel vitamine D2 als vitamine D3 gebruikt.

Vitamine D kun je uit zowel voeding als zonlicht halen. Maar 90% van de vitamine D wordt aangemaakt als je tijd in de zon doorbrengt. In de maanden met de R staat de zon laag en is er minder UVB-straling. De meeste mensen kunnen dan hun zomervoorraad gebruiken.

Welke mensen wordt aangeraden een vitamine D supplement te nemen?        

Toch zijn er bepaalde groepen waarbij aangeraden wordt om een vitamine D supplement te nemen. Dit zijn onder andere kleine kinderen tussen de 0 en 3 jaar. Naarmate je ouder wordt, wordt ook aanbevolen om een supplement te nemen. Voor vrouwen geldt dit advies vanaf 50 jaar en voor mannen vanaf 70 jaar.

Mensen die bedekkende kleding dragen wordt ook aangeraden om een supplement te nemen. Kom je weinig buiten? Ook dan wordt een vitaminesupplement aangeraden. Dit geldt overigens alleen als je elke dag tussen 11.00 en 15.00 minder dan 15 tot 30 minuten buiten komt. 

Voor zwangere vrouwen wordt ook aanbevolen om een vitamine D supplement te nemen.

In de onderstaande tabel zie je de adviezen per groep: 

Groep

 Leeftijd (jaar)

 Wie uit deze groep

Extra vitamine D in microgram

Aanvaardbare bovengrens in microgram

 Kinderen

 0 t/m 3

 Iedereen

10mcg

Kinderen tot 1 jaar - 25 mcg

1 t/m 10 jaar - 50 mcg

 Vrouwen

 4 t/m 49

Met een donker (getinte) huid

10mcg

Kinderen 1 t/m 10 jaar - 50mcg

100mcg

   

Als je overdag niet veel in de zon komt of de huid bedekt.

10mcg

 

 

50 t/m 69

Iedereen

10 mcg

100mcg

 

70 jaar en ouder

Iedereen

20 mcg

100 mcg

Zwangere vrouwen

 

Iedereen

10 mcg

10 mcg

Mannen

4 t/m 49

 

Met een donker (getinte) huid

10 mcg

Kinderen 1 t/m 10 jaar - 50mcg

Kinderen 11 t/m 17 jaar - 100mcg

Volwassenen - 100mcg

 

 

Als je overdag niet veel in de zon komt of de huid bedekt.

10 mcg

 

 

70 jaar en ouder

Iedereen

10 mcg

 

Waarom vitamine D?

Vitamine D heeft meerdere voordelen.  Het zorgt er mede voor dat calcium en fosfor uit eten goed worden opgenomen. Daarnaast is vitamine D nodig voor een normale groei en ontwikkeling van de botten van kinderen. Ook op volwassenen heeft deze vitamine een positief effect. Het zorgt mede voor het behoud van stevige botten en tanden en is daarnaast ook goed voor de opname van kalk. Het speelt een belangrijke rol bij het in stand houden van een goede spierfunctie. Het is van belang voor een normale werking van het immuunsysteem en ondersteunt de afweer. Vitamine D draagt ook bij aan het proces van celvernieuwing.

Je Vitamine D ondersteunen?

Je kunt vitamine D kopen in de vorm van druppels, capsules of o.a. gummies. Het maakt het niet uit welke vorm je koopt.

Meestal staat op het etiket vitamine D3 (cholecalciferol), en soms D2 (ergocalciferol). Kies bij voorkeur een supplement met vitamine D3.  De hoeveelheid microgram staat op het etiket. Microgram wordt meestal opgeschreven met de afkorting µg of mcg. Twijfel je over hoeveel pillen of druppels je nodig hebt? Vraag dan om advies!

KOAG/KAG 75-1023-1540



^ Top
Subscribe & get $5 discount!
get the first offers and events from our store
Would you like to be one of the first to receive exclusive information about the latest collections, offers and events from our store? Then just subscribe to our free newsletter now and get a voucher to the value of 5 € for your next purchase in our Online-Shop.